Actualitat: L’herbicida glifosat classificat com A2,un probable carcinogen humà.

 

L’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) que pertany a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar aquest març del 2015, en la seva última reunió d’avaluació a la ciutat francesa de Lió, que hi havia prou evidència per a classificar el glisofat com A2: probable carcinogen humà, dins de la segona categoria en toxicitat cancerígena. El Grup de Treball (Working Group) de l’IARC, dirigit per la Dra. Kathryn Z. Guyton al seu estudi “Carcinogenicitat de tetraclorvinfos, paratió, malatió, diazinó i glifosat” exposa que el glifosat és un herbicida d’ampli espectre, en l’actualitat el que té un volum de producció més alt entre tots els pesticides. És utilitzat en més de 750 productes per a l’agricultura i la silvicultura tant per l´ús urbà com per aplicacions domiciliàries. La seva utilització s’ha incrementat notablement amb el desenvolupament de varietats de cultius genèticament modificats per a ser resistents a glifosat. El glifosat s’ha detectat en l’aire durant la polvorització, a l’aigua, i en els aliments. Existia evidència limitada sobre la seva carcinogenicitat en humans.

camp

14 estudis de casos i controls per exposició realitzats als EUA,6 al Canadà i 7 a Suècia reporten augment dels riscos per limfoma no Hodgkin. En els laboratoris van observar que els ratolins mascles exposats a glifosat tenien una tendència a la incidència d’un tumor poc freqüent, el carcinoma túbul renal. Un segon estudi va informar d’una tendència al hemangiosarcoma també en els ratolins mascles. El glifosat també fa créixer adenomes a les cèl·lules dels illots pancreàtics i tumors de pell en rates mascles.

Cal remarcar que el glifosat s’ha detectat a la sang i l’orina de treballadors agrícoles, el que indica l’absorció de l’herbicida. Les formulacions de glifosat han induït mal cromosòmic en les cadenes d’ADN en mamífers i en humans i cèl·lules animals in vitro. Un estudi va registrar augments en els marcadors sanguinis de dany cromosòmic en els residents de diverses comunitats després de les fumigacions d’aquest pesticida.

Segons la nova classificació de la IARC-OMS, el glifosat és tan cancerigen com PCB, formaldehid, papil·loma virus humà (VPH) tipus 68 i el uretà, tots membres del grup A2 pel que fa la seva capacitat de generar càncer en humans.

Seria molt recomanable que els governs legislessin mesures serioses per prohibir la fabricació d’aquest herbicida i multar la seva utilització en l’agricultura. Evidentment, i mentre és continuï amb l’utilització de pesticides a escala mundial, el millor consell és consumir productes ecològics, lliures de tòxics químics i cultivats a terres no tractades de forma agresiva amb el medi ambient.

Més informació : http://www.reduas.com.ar/wp-content/uploads/downloads/2015/03/Glifosato-Informe-IARC-1.pdf

http://www.ecoportal.net/

 

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>