Carxofes, les hortalisses de febrer

 

La carxofera és una hortalissa d’inflorescència com poden ser el bròquil i la col, i és aquesta inflorescència esfèrica la que ens mengem, la carxofa.

A Catalunya es conrea a les zones costaneres de Catalunya i està molt arrelada al Baix Llobregat (carxofa del Prat) i al Delta de l’Ebre (carxofa del Baix Ebre i Montsià). La distribució geogràfica de la carxofa permet allargar molt la temporada; les primeres ens arriben el mes de novembre i les darreres a mitjan maig. El millor mes, tradicionalment, és febrer.

Parlem del seu valor nutritiu, uns cent grams aporten molt poques calories, entre 2 i 3 grams de proteïnes i hidrats de carboni, i pràcticament gens de greix. Són riques en potassi, magnesi, fòsfor i altres minerals. I si busquem les vitamines, destaca la B9 o àcid fòlic, i també en conté altres del grup B, i C i A. És molt positiu el seu contingut en fibra, gairebé un 10%.
A la carxofa se li atribueixen propietats beneficioses i medicinals, se l’ha batejat com “el gran desintoxicant del fetge”, ja que conté cinarina, un àcid que actua sobre les cèl·lules del fetge fent augmentar la producció de bilis. També actua sobre les cèl·lules del ronyó provocant un augment d’orina. Consumint carxofes disminuïm la tendència del colesterol a dipositar-se a les parets de les artèries; la cinarina disminueix el nivell de glucosa a la sang, important dada per als diabètics.
Fa poc s’ha publicat un estudi de la Universitat d’Illinois que demostra, pel que fa a laboratori, que alguns components de la carxofa, “maten” cèl·lules pancreàtiques canceroses.

de-la-cuina-327986 - copia
I com les conservem? A la nevera una setmana. Però és important que perquè no s’assequin, evitem tallar la tija fins al moment de consumir-les. Quan ja les vulguem cuinar, eliminarem la tija i traurem les fulles més verdes fins a arribar a les fulles més blanques que són el cor de la carxofa i la part més tendra. Si les bullim i no ens les mengem ni congelem s’han de consumir abans de 24 hores, ja que a partir de llavors es fan mal bé ràpidament. Les carxofes cuites a la brasa i amanides amb un bon oli d’oliva, són un fantàstic plat senzill, però molt sa. Trobarem moltes formes de cuinar-les…I totes molt saboroses.
Aquest febrer gaudim de la saludable carxofa i de les seves múltiples receptes de cuina.

Altres productes de temporada que podem consumir durant aquest mes de febrer:

  • Verdures: bledes, api, col, bròcol, porro i escarola.
  • Fruites: clementina, taronja, llimona i aranja.

Més informació a http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir2915/doc34505.html

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>