Els ous

L’ou de gallina és un aliment molt complet i concentrat ja que conté molts nutrients en poc volum. És ric en ferro, vitamines liposolubles i algunes del grup B i és de fàcil assimilció. Les proteïnes que conté són d’alt valor biològic, això vol dir que contenen tots els aminoàcids essencials i en les proporcions adequades. Tot i que a simple vista sembla un aliment fantàstic, no se’n pot fer un abús ja que alhora conté greixos saturats i colesterol en el rovell.

Alhora d’escollir-los hem de ser exigents pel que fa el seu origen. Al mercat podem trobar molts tipus d’ous, per saber-ne la seva procedència, forma d’elaboració cal fixar-se en la numercació que duen impresa sobre la closca.

El primer dígit ens indica la forma de cria de les gallines:

Codi 3: Producció industrial, gallines criades en gàbies.

Codi 2: Producció semi-industrial, gallines criades en corral.

Codi 1: Producció camperola, gallines criades a l’aire lliure.

Codi 0: Producció ecològica, gallines criades a l’aire lliure i amb una alimentació i criteris ecològics.

Les dues lletres següents indiquen el codi de l’estat membre de la producció de la Unió Europea, i la resta dóna informació de la provincia, el municipi i la granja de producció.

EXEMPLE: 0E23746372. Ou ecològic, produit a Espanya, a la granja Campo Murillo.

En la producció ecològica, les gallines disfruten d’una vida lliure de substàncies químiques, d’iluminació artificial i gàbies, es mouen a l’aire lliure i prenen el sol. Per tant, els ous, sempre ecològics! Els pots comprar aquí.

Colomer, dietista i naturòpata

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>