L’oli saludable

 

Una de les grans joies de la gastronomia és l’oli d’oliva verge extra, que s’obté directament de les olives i només mitjançant procediments mecànics. L’extracció es fa en fred i no s’hi afegeix cap tipus d’additiu ni dissolvent. El seu grau d’acidesa va en funció de la quantitat d’àcids grassos lliures, i el sabor en funció del tipus i la qualitat de l’oliva. L’oli d’oliva és la font principal de greixos de la Dieta Mediterrània. Ens ajuda a regular els nivells de colesterol i fa que el cor es mantingui saludable, a més d’exercir un efecte positiu per fer front a l’oxidació cel·lular… Tot això gràcies a la vitamina E, els beta-carotens i els àcids grassos insaturats que posseeix. És el més recomanable per a cuinar i també per utilitza-lo en cru.

Tot i que l’oli d’oliva té propietats inqüestionables, també podem trobar al mercat altres olis procedents de llavors que mereixen una especial atenció i dels quals podem aprofitar les seves qualitats cardioprotectores. Si vols donar un toc diferent als teus plats pots provar l’oli de sèsam, molt ric en omega 6, que donarà un gust molt aromàtic a les receptes on l’afegeixis (com amanides, cuscús, verdures, arròs…).Per últim, l’oli de llinosa és ric en omega 3 i ajuda a reduir el colesterol. S’ha d’utilitzar sempre en fred com per exemple afegint-lo a les amanides o al pa amb tomàquet. És important que us fixeu que l’oli sigui de primera pressió en fred ja que conserva millor totes les seves propietats nutricionals. El seu cost és més elevat però és un benefici per a la salut, ja que és més terapèutic i vital.

Laura Colomer, dietista i naturòpata

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>