El xiitake

El segon bolet més consumit al món després del xampinyó és el xiitake. Es tracta d’un fong natiu de l’est d’Àsia on s’utilitza des de fa milers d’anys tant per a finalitats culinàries com medicinals. El seu nom prové del japonès: “shii” és l’arbre on neix en el seu lloc d’origen i “take” significa bolet.

Conté  tots els aminoàcids essencials, gran quantitat d’enzims, minerals com el ferro, el potassi, el silici… i vitamines A, B, C i D. És un fong adaptògen, això vol dir que té la capacitat d’ajudar al cos a adaptar-se a unes condicions ambientals i personals estressants.

El podem fer servir a la cuina per acompanyar sopes, arrossos o estofats on hi dóna un sabor increíble, i també en forma de paté. Si el compreu sec, l’heu de posar en remull uns 20 minuts i després cuinar-lo. Aprofiteu l’aigua de remull per a cuinar ja que conté moltes propietats medicinals.

Els seus efectes no són inmediats però si numerosos a llarg plaç:

- Estimula el sistema inmunitari, ens serà útil tant per a problemes vírics com bacterians.

- És un aliat en casos de càncer i tumors pel seu poder antioxidant i enfortidor del sistema inmunitari.

- En les malalties cardiovasculars afavoreix el control de la hipertensió, ajuda a reduir el colesterol i millora la circulació sanguínia.

- Afavoreix la digestió gràcies a la gran quantitat d’enzims que conté.

Per cert, aprofiteu el descompte del paté de xiitake Allos! Una bona manera per començar a introduir-lo a la nostra dieta!

Laura Colomer, dietista i naturòpata

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>