Energia: La caiguda del preu del petroli, una amenaça per l’energia renovable

Podriem pensar que per les empreses productores d’energia renovable o energia neta, la caiguda sostinguda dels preus del petroli és una bona notícia. Però no és així, l´abaratiment del cru ha fet que moltes de les grans companyies relacionades amb  les renovables, com les que fabriquen panells solars o turbines de vent, hagin sofert una reducció important en el preu de les seves accions. Molts analistes  aseguren que si el baix preu del petroli es sosté, perdrà fonament l’argument, utilitzat per molts governs, que manté que per als consumidors és millor el finançament de les energies renovables, ja que els preus d’aquestes són més baixos, enfront del preu dels combustibles fòssils que anirà augmentant a causa del seu progressiu exhauriment.

pous de petroli

L’empresari britànic Richard Branson, que ha finançat diversos projectes d’energies renovables, va declarar en una recent entrevista que Aràbia Saudita permet i encoratja el greu col·lapse dels preus del petroli amb la finalitat d´erosionar la indústria global de l´energia neta. També per perjudicar a  la indústria del fracking o de fracturació hidràulica , en aquest cas, i ecològicament parlant, seria “beneficiosa” la caiguda del preu del petroli. El mateix Branson ha proposat una mesura per frenar l’impacte que el petroli barat pugui tenir en la demanda d’energies renovables. Es tracta que els països interessats en reduir les seves emissions de carboni introdueixin un impost sobre el carboni per als usuaris de combustibles fòssils. Si s’aprovés ara, l’impost seria menys onerós, esmorteït per l’abaratiment del cru.

Tot i el moment dramàtic mundial, no només ecològic, també econòmic, sabem que inexorablement, l’energia de combustibles fòssils serà substituïda per les energies renovables en un futur proper. El punt d’inflexió de la transició energètica ja és aquí, per molts entrebancs que es puguin presentar.

Més informació:

http://cmescollective.org/wp-content/uploads/2014/04/Nelder-The-energy-transition-ca.pdf

http://www.ara.cat/economia/benzina-perd-cinquena-part-valia_0_1282071842.html

http://www.ft.com/home/europe

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>