És millor consumir verdures ecològiques de varietats autòctones ?

Segons l’estudi del Jordi Puig (pagès i doctor en ciències ambientals) i de la Cristina Fígols (ambientòloga), la resposta és que consumir-los és més econòmic, saludable i ambientalment responsable.

El Jordi Puig, deixant-se endur per la seva vocació científica, va voler demostrar la hipòtesi que planteja si són més nutritives les varietats locals que les varietats modernes millorades. També va voler investigar si les produïdes en ecològic ho eren més que les convencionals.

1070390_95094583

Així doncs, va decidir cultivar durant cinquanta dies dues varietats locals d’enciams al seu hort (enciam escaroler i enciam tres ulls) i, quan van ser crescudes, va comprar a una gran cadena de distribució enciams ecològics de varietats semblants a les locals que havia plantat (fulla de roure i enciam romà) i enciam romà i iceberg produïts en convencional a una altra cadena de gran distribució.

De diverses mostres d’aquests enciams va contrastar dos paràmetres relatius a factors positius de la qualitat, la vitamina C i la fibra, i dos associats a factors negatius com són els nitrats i nitrits. Els resultats obtinguts al laboratori són els següents:

• Els enciams de producció convencional, fertilitzats amb adobs químics donaven verdures de menys qualitat, amb més acumulació de nitrats i nitrits. Les varietats locals tenien de 6 a 2,4 vegades menys nitrats que les produïdes en convencional, i també estaven una mica per sota de les de cultiu ecològic o igual.

• Quant a la vitamina C, les varietats locals en tenien entre 4,6 i 1,59 vegades més que les produïdes en convencional i 1,34 vegades més que les ecològiques. El creixement de les varietats locals és més lent, el que comporta una major exposició solar i més fibra.

La reflexió, després de valorar els resultats, és que si s’arribessin a cultivar més varietats locals o autòctones i de forma ecològica, la qualitat nutritiva de les verdures augmentaria molt, minimitzant els efectes nocius dels nitrats i nitrits, tan perjudicials pel nostre organisme.

859756_43640249

Tant de bo es potenciés més l’agricultura de proximitat, les varietats locals de cultiu ecològic permeten alimentar amb la quantitat més gran de nutrients consumint els mínims recursos naturals.

Més informació a: http://www.etselquemenges.cat/repte/per-que-hem-de-consumir-verdures-de-varietats-locals-i-de-produccio-ecologica-28817#sthash.Jdl0Powy.dpuf

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>